Yleinen

Miten kellunta vaikuttaa aivoihin ja mitä aivojen sähköaallot ovat?

Tässä artikkelissä käydään läpi mitä aivojen sähköaallot ovat ja mitä niille tapahtuu kellunnan aikana.

Miten kellunta vaikuttaa aivoihin ja mitä aivojen sähköaallot ovat?

Jatkuva kiire. Puhelin pirisee. Auto ajaa ikkunan ohi. Aivoissa suhisee. Käsi hakeutuu puhelimelle. Lapsi huutaa jossain. Kuulokkeissa surisevassa podcastissa puhutaan jotain palautumisen merkityksestä. Alaselkää jomottaa. Somefeedissä joku pelaa tennistä biljardipalloilla - HETKINEN, missä vaiheessa edes avasin puhelimeni? 

Yllä kuvailtu skenaario on arkipäivää meille monelle informaatioajan ihmiselle. Saatamme olla alitajuisessa stressitilassa välttämättä sitä edes itse huomaamatta. Aivomme ovat jatkuvasti ylivirittyneillä, korkeilla aivosähköaalloilla, joilla esi-isämme viettivät päivässä vain murto-osan nykyisestä.

Mitä aivojen sähköaallot ovat?

Aivoaallot jaetaan yleensä neljään pääluokkaan. Mitkä korkeammat herzit, sitä ylivirittyneempi tila.

1. Beta-aallot: 14-40 HZ

Beta-aallot ovat yleisimmät aivoaallot päivän aikana. Aivomme tuottavat beta-aaltoja, kun työskentelemme, keskustelemme ja suoritamme päivittäisiä tehtäviä. Stressaantuneena pysymme tässä tilassa käytännössä jatkuvasti.

2. Alfa-aallot: 9-13HZ

Alfa-aaltoja koetaan flow-tiloissa, sekä rauhoittumisen ja pohdinnan aikana. Tyypillisiä yleisesti rentoutuneissa tiloissa, kuten riippumatossa loikoillessa tai kevyessä meditaatiossa. 

3. Theta-aallot: 5-8HZ

Theta-aaltoja havaitaan unen rajamailla, kevyen unen aikana, sekä syvässä meditaatiossa. Theta-aallot yhdistetään myös syvän rentoutumisen tilaan ja introspektioon. Ihmiset kuvailevat kokevansa itseyden katoamista ja voimakkaampaa yhteyttä maailmankaikkeuteen. Tila on oleellinen palautumisessa ja stressin lievityksessä. Tämä tila liitetään myös luovuuden ja oppimisen lisääntymiseen. Oletko joskus saanut loistavan idean juuri ennen nukahtamista? Se on tyypillinen esimerkki Theta-tilasta.

4. Delta-aallot: 1-4 HZ

Kaikista matalimpia ja hitaimpia delta-aaltoja syntyy vain syvän unen aikana. Silloin ei nähdä unia, ja aivoihin tallentuu päivän aikana opitut asiat. Delta-aallot ovat kaikista tärkeimpiä aivoaaltoja oppimisen, palautumisen ja paranemisen kannalta. Siksi syvään uneen pääseminen on erityisen tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kaikki aivoaallot ovat tärkeitä oikeissa tilanteissa. Ongelmallisen tilanteesta tekee se, jos pysymme pitkään beta-aalloilla ja stressi pitkittyy. Silloin myös syvän unen vaiheet häiriintyvät, ja se vaikuttaa voimakkaasti palautumiseen, mielialaan ja oppimiseen - sekä lisää kehon ja mielen stressitilaa. Saatat ärsyyntyä ja ahdistua helposti, ja hakea helpotusta alituisesti älylaitteiden nopeasta dopamiinista, mikä taas nostaa aivosähköaaltosi ylivirittyneisiin tiloihin… Ja kierre on valmis. Jo vähäisen stressin ja univajeen on tutkittu vaikuttavan heikentävästi elämänlaatuun.

Hyviä uutisia: 

Kierteen voi onneksi katkaista syvän rentoutumisen kautta. Esimerkiksi kellunta-altaassa aivosi lipuvat suorinta mahdollista reittiä kohti Theta-taajuksia. Kun aivojen ei tarvitse käsitellä ainoana paikkana maailmassa edes tuntoaistin tuomia signaaleja, niin aivoaaltojen hidastuminen tapahtuu melkein kuin turboahdettuna. 

Alfa- ja theta-aaltojen on todettu helpottavan stressi- ja ahdistusoireita merkittävästi. Useat tutkijat ovat huomanneet tämän, kuin myös säännölliset kellujat. 

Lähteet: